Program međunarodne saradnje


Edukacija u okviru programa međunarodne saradnje

Kreativnost i razvoj

U petak 29. marta 2013, održana je, u prostorijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, svojevrsna edukacija za grupu mladih Japanaca koji se školuju u Švajcarskoj. Naime, njihov profesor, gospodin Hiroši Kavabata posetio je Srbiju nešto ranije i kako se iskreno zainteresovao za Srbiju i stanje u zemlji, poželeo je da svoje studente dovede u Beograd.

U saradnji sa organizacijom za međunarodnu saradnju sa sedištem u Tokiju (JICA ) i regionalnom kancelarijom za Balkan (JICA Balkan Office), učenici švajcarske Kumon Leisin Academy of Switzerland posetili su Beograd i učestvovali u jednodnevnom, edukativnom programu Kreativnost i razvoj koji su članovi stručnog tima organizacije Zdravo da ste (ZDS) pripremili i izveli.

U okviru edukacije mladi Japanci su dobili mogućnost da se upoznaju sa programom i načinom rada ZDS na direktan i aktivan način koji je oslonjen na participativni model čiji je moto:

Nije bitno odakle je ko došao
ono što jeste bitno
da je uvek dobrodošao.

Završni deo edukativnog programa bio je performans koji su članovi ZDS tima ocenili kao kreativan i divergentan. Budući da su se mladi Japanci prvi put susreli sa organizacijom ovog tipa kao i sa psihosocijalnim radionicama za njih je ovo bilo jedinstveno iskustvo.
U nedelju, 31. marta, zajedno sa ZDS timom u proširenom sastavu,, posetili su kolektivni centar ORA Radinac, u Smederevu u kojem su posle NATO bombardovanja 1999, smeštene porodice raseljenih sa Kosova i Metohije Susret sa decom u kolektivnom centru ORA Radinac predstavljao je svojevrstan nastavak edukativnog programa.

U radionici sa performansom učestvovao je veliki broj dece i jedno popodne je proteklo u međusobnom druženju i živoj interakciji sa decom. Veoma važan segment ovog dešavanja predstavljalo je održavanje izložbe medaljona, koje su deca kreirala, zajedno sa timom i uz učešće umetnika u okviru kreativne radionice sa glinom. Medaljoni koje su gosti izabrali stići će u Švajcarsku kao specijalan poklon svakom učesniku.

Galerija: