Vikend susret u Beogradu


Pozdrav iz Beograda deci u Japanu

Datum susreta: 16 – 18 avgust, 2013.

Beograd

  • Centralna gradska zona
  • Hostel za mlade, Knez Mihailova ulica, Zološki vrt,

Tašmajdan park

  • Učesnici: Grupa dece iz kolektivnog smeštaja za porodice izbeglih I raseljenih – ORA Radinac, Kovačićevo, Kaludjerica i grupa lokalne dece
  • 1o odraslih I mladih zajedno u proširenom timu Zdravo da ste
  • Predstavnici nevladine organizacije ACC (Action for children in communities) iz Tokija

Subota, 17 august,
Poseta Zološkom vrtu

Posle doručka su se svi učesnici okupili ispred hostela i postigli dogovor o redosledu aktivnosti i zadatcima koji ih očekuju.

Usledila je podela u četiri male grupe tako što je svako dete izvuklo jednu od 4 unapred pripremljene kartice. Na svakoj od ponudjenih kartica bilo je ime životinje sa neobičnim i zanimljivim tekstom.

Svaka grupa je krenula svojim putem do Zološkog vrta.

Zološki vrt

Poseta Zološkom vrtu završena je performansom malih grupa ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić, čuvenoj umetničkoj galeriji.

Pisanje pisma prijateljima u daljini
Mesto: Oochi u Japanu

U predvečerje, svi učesnici su se okupili u obližnjem parku da zajedno napišu pismo prijateljima u Japanu.

Oochi Junior High School (osnovna škola), nalazi se u zapadnom delu Japana, (Misato Town, Oochi District, Shimane Prefecture). Škola ima 60 učenika od 1og do 3ćeg razreda. Svi žive u gradu Misato, koji ima 5.070 stanovnika, vrlo malo mesto u ruralnoj i slabo naseljenoj oblasti. Ukoliko neko želi da iz Misata dodje u Tokijo ili Osaku, potrebno je dugo vremena da tamo stigne. Grad je okružen planinskim lancem CHUGOKU. Grad je na reci GOUNKAWA čija voda je čista i u njoj može da se lovi riba, može da se plovi kanuom i kajakom, a pored toga u gradu postoje 4 topla banjska izvora. Ukoliko dodjete u ovaj grad pruža vam se prika da uživate u njegovim prirodnim lepotama.

Završne radionice i performansi u parku Tašmajdsn
18.8.2013. Nedelja

Poslednjeg dana, svi učesnici su se još jednom okupili ispred hostela i u malim grupama, krenuli ka parku Tašmajdan gde su se odigrale završne radionice i performansi. Dan je bio vreo i deca su se uz dopuštenje odraslih osvežila u vodi fontane što je izazvalo mnogo smeha i radosti. Radionica je počela posle toga. U prvom delu, formirane su četiri grupe i svaka je predložila ime svoje grupe a imena su bila – pismo, Beograd, tramvaj, zološki vrt, pozdrav.Svaka grupa je dobila zadatak da ostalima predstavi ono što je predhodnog dana bilo najzanimljivije.

U drugom delu, svaka grupa je dobila veliku plastičnu foliju i bogat izbor različitih boja sa zadatkom da izrazi svoj doživljaj svih zbivanja. Neka deca su koristila boje i slikala po svom licu, neki su kreirali maske životinja, ptica i sve to sa puno radosti. Neka deca kreirala zajedničku sliku na kojoj su bile životinje, priroda, ulicu kojom su se kretali.

Završna scena predstavlja snažno emocionalno ulaganje svih učesnika i kreativnu raznolikost boja, oblika, likova…

Po povratku u hostel usledio je rastanak sa snažnom i vidljivom željom za novim susretom.

Vikend program je kreirala lokalna nevladina organizacija
Zdravo da ste/Hi Neighbour Srbija

Zahvaljući podršci
NVO ACC Tokyo and JICA Tokyo