Radionica knjiga


Mesto i vreme: Beograd, knjižara Geca Kon, 18. maj 2013.

Učesnici: Grupa dece iz ORE – kolektivni centar za izbegle i raseljene – Smederevo i prošreni tim Zdravo da ste.

Uvodni deo radionice je izveden u Studentskom parku. U okviru uvodnih aktivnosti deca su upoznata sa planom i sledom događaja koji ih očekuju. Svako dete je dobilo specijalno dizajniran materijal koji je bio usmeren na građenje odnosa sa knjigom i uputstvom kako je čitati.

Najvažniji deo radionice se odvijao u knjižari Geca Kon u Knez Mihajlovoj ulici. U knjižaru su ulazili u malim grupama, razgledala su knjige, čitali njihove naslove i sadržaj, tragajući za knjigom koja im se sviđa. Uočljiva je raznolikost između knjiga koje su odabrali – knjige o ljubavi, o životu tinejdžera, bajke, lepoti prirode, tajne sveta, knjige čiji su autori srpski pisci, rečnik enleskog i španskog jezika.

Završni deo se odigrao na Kalemegdanu, ispred galerije Cvijeta Zuzorić. Svaka grupa je kreirala svoj performans povezan sa odabranom knjigom koristeći različite moduse izražavanja – pokrete, gestove, glasove, reči. Svaki performans je bio poseban i razlikovao se od ostalih i tako je učinio vidljivim visok stepen dečjeg učešća u radionici kao i značaj koji knjiga ima u životu dece iz kolektivnog centra.

Galerija: